Begin jaren negentig waren er een aantal triathleten en zwemmers van zwemvereniging Oceanus die het aan durfden om de plas over te steken van jachthaven "Princesse Paviljoen" naar het surfeiland bij Vrouwentroost, een zwemtocht van ongeveer 6 kilometer, in die tijd opgezet door Walter Schellingerhout. Iedere zwemmer was verantwoordelijk voor twee eigen roeiers. Collega's, familie of vrienden werden ingezet, maar bij de finish bleef altijd de vraag, wie hadden het zwaarder, de zwemmers of de roeiers, want de blaren van het roeien stond op de handen van verschillende begeleiders. Om het de begeleiders wat makkelijker te maken werden de roeibootjes in de jaren erna vervangen door kano's, wat een hele opluchting was voor velen.
De laatste editie zal omstreeks 2002 geweest zijn door de afname van animo voor de mooie zwemtocht!
In 2014 vond Frans van Heteren, die overigens alle edities van de eerdere oversteek heeft mee gezwommen, het tijd worden om de "Poeloversteek" nieuw leven in te blazen! Met een 18 tal deelnemers in een woeste "Westeinder plas" was de eerste nieuwe editie een feit! Na vorig jaar ook een halve versie aan de tocht toe te voegen werd het evenement toegankelijker voor meerdere leden, en als onderdeel van de "Westeinder Waterweek" leuk voor iedere watersportliefhebber.
Een vaste waarde voor de zwemtocht is de altijd opgewekte visser Theo Rekelhof, die ons samen met verschillende kanoërs van onder andere roei en kano vereniging Michiel de Ruyter uit Uithoorn over de plas begeleid! Ook ontbreekt de AED boot niet!
Mede door vele vrijwilligers kan deze mooie tocht weer plaatsvinden, met dit jaar voor het eerst zwemmen met een verplichte veiligheidsboei!
Ook deze keer onze dank voor de surfclub, die we weer mogen gebruiken om te douchen en om te kleden!

Deze tocht wordt weer opgesierd door een mooie finish-tent waar de zwemmers onder het genot van een hapje, een drankje en muziek kunnen nagenieten van hun prestatie!